Šola zdravega življenja članov koronarnega kluba Ljubljana v Strunjanu (2019)

Letošnjega enotedenskega bivanja v Krkinem zdravilišču Talaso Strunjan se je udeležilo 18 članov Koronarnega kluba Ljubljana. Po enourni vožnji z avtobusom, ki jo je organiziralo zdravilišče Krka, so nas prijazno sprejeli v  hotelu s kozarčkom dobrodošlice in nam v sklopu hotelskega programa, prilagojenega našim v naprej sporočenim željam, povedali, kakšen bo tedenski program za našo skupino. Tako smo imeli pod vodstvom fizioterapevtov in organizatorjev športnih aktivnosti  vsako jutro, po  želji tudi opoldne ali popoldne telovadbo v ogrevanem bazenu z morsko vodo. Dopoldanske telovadbe in sprostitvenih vaj ob morju smo se  udeleževali skoraj vsi in glede na zmogljivost udeležencev tudi nordijske hoje ter krajših ali daljših vodenih sprehodov po okolici. 

 

Z animatorko Klavdijo smo preizkusili še nekaj vaj za ravnotežje z žogo in krepitev mišic s polkilogramskimi utežmi, ki smo jih delali v parih sede. Dogovorili smo se, da bi take vaje vključili v našo telovadbo prihodnje leto. 

 

Ostali prosti čas smo seveda izkoristili za kopanje v notranjem ali zunanjem hotelskem bazenu z ogrevano morsko vodo, nekateri pa so, kadar je bilo lepo vreme, izkoristili za kopanje v morju. Vsak dan smo se po jutranji telovadbi družili ob kavi na morski obali in v blagodejnem ozračju uživali v pogovoru. 

 

Nekateri so se udeležili hotelskega izleta z ribjim piknikom na ladji, s katere smo si ogledali del slovenske obale z morske strani od Strunjana mimo Fjese, Pirana, Portoroža  do Seče in nazaj, s kratkim postankom v Piranu. Ker se tega izleta niso mogli udeležiti vsi naši, smo se nekega popoldneva večinoma vsi odpravili z avtobusom v Piran, kjer smo uživali sončne žarke na sprehodu po obali piranske Punte.

V okviru hotelskega programa je bilo nam na kožo organizirano predavanje dr. Avramoviča, internista kardiologa, o nastanku in razvoju bolezni srca in žilja in o tem, kako se dejavnikom tveganja za te bolezni čim bolje izogibati oziroma jih preprečevati. 

Udeleževali smo se tudi večernih prireditev v hotelski avli. Kako in kaj zdravo kuhati, je bila namenjena delavnica s priznano primorsko kuharico Emilijo Pavlič. Zelo zanimivo je bilo predavanje Romine Salvi, diplomirane naturopatinje, o alternativnem načinu zdravljenja, naturopatiji, ki temelji na celostni obravnavi telesa in na  človekovi lastni moči zdravljenja na naraven način.  Originalne stare dalmatinske pesmi nam je predstavila fantovska Klapa San Lorenzo iz Portoroža. Nekajkrat pa je bila na vrsti še glasba za ples.

Tako so nam hitro minili dnevi v Strunjanu. Domov smo se vrnili zdravi in zadovoljni ter z željo, da se prihodnje leto ponovno vrnemo v Talaso Strunjan krepiti svoje zdravje v blagodejni obmorski klimi in uživati v medsebojnem druženju. 

 

Cvetana in Miloš Tavzes

foto: Meta Cirman