Pohod na Uskovnico s koronarnim klubom Ljubljana

Pokljuka, Uskovnica, 5.9.2020 – V lepem sončnem vremenu smo se ob 10. uri pred hotelom Center na Rudnem polju na Pokljuki zbrali člani in članice Koronarnega kluba Ljubljana in se nato peš odpravili do Koče na Uskovnici. Vmes smo malo potelovadili. Hoja je trajala dobro uro. Ko smo prišli do koče na Uskovnici smo se okrepčali in odpočili. Po počitku, ki je trajal eno uro smo se po isti poti odpravili nazaj na Pokljuko. Vodja pohoda je bila Tina Magdalenič iz Koronarnega kluba Ljubljana.

Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

 

tekst in foto: Janez Platiše


Šola zdravega življenja članov koronarnega kluba Ljubljana v Strunjanu

Letošnjega enotedenskega bivanja v Krkinem zdravilišču Talaso Strunjan se je udeležilo 18 članov Koronarnega kluba Ljubljana. Po enourni vožnji z avtobusom, ki jo je organiziralo zdravilišče Krka, so nas prijazno sprejeli v  hotelu s kozarčkom dobrodošlice in nam v sklopu hotelskega programa, prilagojenega našim v naprej sporočenim željam, povedali, kakšen bo tedenski program za našo skupino. Tako smo imeli pod vodstvom fizioterapevtov in organizatorjev športnih aktivnosti  vsako jutro, po  želji tudi opoldne ali popoldne telovadbo v ogrevanem bazenu z morsko vodo. Dopoldanske telovadbe in sprostitvenih vaj ob morju smo se  udeleževali skoraj vsi in glede na zmogljivost udeležencev tudi nordijske hoje ter krajših ali daljših vodenih sprehodov po okolici. 

 

Z animatorko Klavdijo smo preizkusili še nekaj vaj za ravnotežje z žogo in krepitev mišic s polkilogramskimi utežmi, ki smo jih delali v parih sede. Dogovorili smo se, da bi take vaje vključili v našo telovadbo prihodnje leto. 

 

Ostali prosti čas smo seveda izkoristili za kopanje v notranjem ali zunanjem hotelskem bazenu z ogrevano morsko vodo, nekateri pa so, kadar je bilo lepo vreme, izkoristili za kopanje v morju. Vsak dan smo se po jutranji telovadbi družili ob kavi na morski obali in v blagodejnem ozračju uživali v pogovoru. 

 

Nekateri so se udeležili hotelskega izleta z ribjim piknikom na ladji, s katere smo si ogledali del slovenske obale z morske strani od Strunjana mimo Fjese, Pirana, Portoroža  do Seče in nazaj, s kratkim postankom v Piranu. Ker se tega izleta niso mogli udeležiti vsi naši, smo se nekega popoldneva večinoma vsi odpravili z avtobusom v Piran, kjer smo uživali sončne žarke na sprehodu po obali piranske Punte.

V okviru hotelskega programa je bilo nam na kožo organizirano predavanje dr. Avramoviča, internista kardiologa, o nastanku in razvoju bolezni srca in žilja in o tem, kako se dejavnikom tveganja za te bolezni čim bolje izogibati oziroma jih preprečevati. 

Udeleževali smo se tudi večernih prireditev v hotelski avli. Kako in kaj zdravo kuhati, je bila namenjena delavnica s priznano primorsko kuharico Emilijo Pavlič. Zelo zanimivo je bilo predavanje Romine Salvi, diplomirane naturopatinje, o alternativnem načinu zdravljenja, naturopatiji, ki temelji na celostni obravnavi telesa in na  človekovi lastni moči zdravljenja na naraven način.  Originalne stare dalmatinske pesmi nam je predstavila fantovska Klapa San Lorenzo iz Portoroža. Nekajkrat pa je bila na vrsti še glasba za ples.

Tako so nam hitro minili dnevi v Strunjanu. Domov smo se vrnili zdravi in zadovoljni ter z željo, da se prihodnje leto ponovno vrnemo v Talaso Strunjan krepiti svoje zdravje v blagodejni obmorski klimi in uživati v medsebojnem druženju. 

 

Cvetana in Miloš Tavzes

foto: Meta Cirman

 

 


Svetovni dan srca

Ob svetovnem dnevu srca je Koronarni klub Ljubljana predstavil vadbo za srčno žilne bolnike. 
Petra Simpson Grom
Fotografije: Erich Hüll


Izlet na Šentviško planoto in Most na Soči

Dne 1.6. sem se kot vaš član udeležil izleta.
 
S seboj sem imel fotoaparat in nekaj utrinkov izleta zabeležil  v “Zgodbo izleta v fotografijah“.
 
Fotografiral sem namenoma v posebni tehniki, ki daje bolj kontrastne posnetke in povdarek na barvah. Mogoče nekaterim ne bo všeč.
 
Lep pozdrav,
Miran Žagar


Šola zdravega življenja, Poreč, 8.-15.5.2019

Člani KKL smo se v času od 8. do 15. maja 2019 udeležili obnovitvene rehabilitacije koronarnih  bolnikov v Poreču. Bilo nas je kar okrog 40, tako da nas je vaditeljica Tina razdelila v tri skupine, mlajše in starejše člane, in na tiste, ki so želeli sedečo telovadbo. Vsi smo dobili seznam, v katero skupino smo razporejeni in ob kateri uri se moramo zbrati. Tako smo začeli z »delom« že na dan prihoda in se ob prijetnem večeru zbrali na morski obali ter pošteno pretegnili zasedene ude. 

 

Že naslednje jutro, za nekatere še skoraj sredi noči, ob sedmi uri in po merjenju tlaka, smo nadaljevali s telovadbo ob morju. Mlajša skupina je imela to ugodnost, da se je zbrala šele ob pol osmih in nadaljevala tam, kjer je starejša končala. Kadar je deževalo, smo se skrili pod nadstrešek ob bazenu. Po zajtrku, ob pol deseti, so prišli na vrsto »sedeči telovadci«, žal pa telovadba zaradi mrzlega in včasih deževnega vremena ni mogla potekati na terasi hotela, ampak je bila v manjši jedilnici. Ob desetih so se opremljeni s pohodnimi palicami pogumneži odpravili na daljšo nordijsko hojo po okolici Poreča, na primer do Materade ali Bele uvale, ki je navadno trajala kar od dveh do treh ur. Ostali so se podali na krajše sprehode ali prve dni, ko je bilo vreme še kar ugodno, na zunanji bazen z ogrevano vodo v sosednjem hotelu ali pa kar samo na kavico na terasi. Seveda se je po teh naporih prilegel opoldanski počitek, kajti ob šestih zvečer nas je ponovno privabila morska obala s telovadbo obeh skupin. In tako vse dni. 

 

Razen sončnega petka, ko sta gospe Ana in Mira organizirali izlet z ladjico v Rovinj in na povratku ogled Limskega kanala ter Vrsarja, z okusnim kosilom, ki ga je pripravila posadka ladjice. Uživali smo v prijetni vožnji in hrani, pogovoru in poslušanju znanih dalmatinskih melodij iz ladijskega zvočnika. 

 

Nedeljsko deževno dopoldne pa nam je popestril dr. Peter Radšel z zelo zanimivim predavanjem o novih metodah in tehnikah operacij na srcu, predvsem menjave zaklopk in širjenja zaradi arterioskleroze zoženih žil. Odgovarjal je tudi na vprašanja, ki smo mu jih postavljali. Prav tako nam je bil vse dni na voljo za jutranje merjenje srčnega tlaka in za osebne pogovore v zvezi z našimi zdravstvenimi težavami in nasveti, kako ukrepati, na kaj še opozoriti svojega osebnega zdravnika in podobno. Večere, po obilni in okusni večerji, smo preživljali vsak po svoje. Hotelska živa glasba ni na plesišče privabila nobenega našega člana, raje so jo le poslušali, nekateri pa so večere zapolnili z zavzetim igranjem taroka. Za čast in slavo, za smeh in zabavo. 

 

Zadnji dan, ko se je bilo treba odpraviti proti domu, je ponovno posijalo sonce, a še vedno je bilo hladno in vetrovno. Treba pa je bilo na bližnjem travniku nabrati še rožice za nastajajoči Jelencmajster, pri čemer je tudi pomagalo kar nekaj naših članov. Požirka iz stare zaloge smo bili deležni tudi na večer pred odhodom domov.

 

Tako se je končalo naše sedemdnevno druženje, izpopolnjeno s telovadbo, za nas zelo koristno, in nordijsko hojo ter ostalimi gibalnimi dejavnostmi. V glavnem smo se strinjali, da sedem dni popolnoma zadostuje, saj smo bili kar dovolj razmigani. Morda pa bi bilo koristno, da bi se tako druženje z intenzivno telovadbo ponovilo še v jeseni, da bi zimo preživeli krepki in bolj gibki.

 

Hvala Ani  in Miri za organizacijo, Petru za vso skrb in nasvete, posebno pa Tini za domiselne, včasih za nas tudi težke vaje, za potrpežljivost in zvrhano mero dobre volje. Bili smo z vsem zelo zadovoljni.

 

Cvetana Tavzes

Večina se nas je v Poreč odpeljala z avtobusom, nekateri tudi z osebnimi avtomobili. Že prvi dan nas je pričakal dež. Kljub muhastemu vremenu (sonce, dež, veter) skoraj nismo spreminjali našega urnika telovadbe (2x dnevno po pol ure, oz. 1x dnevno polurno sedečo) in nordijske hoje (cca 2 uri dnevno) pod vodstvom vaditeljice Tine Magdalenič.

 

Vsako jutro nas je pred vadbo prijazno vprašal po počutju in nam izmeril pritisk dr. Peter Rašeca, ki nam je v nedeljo pripravil predavanje o novostih v zdravljenju koronarnih bolezni.

 

V petek smo izkoristili lepo vreme in večina se je udeležila enodnevnega izleta z ladjico v Rovinj, Limski kanal in Vrsar.

Nekateri smo koristili tudi zunanji bazen z ogrevano morsko vodo v sosednjem hotelu Kristal ali notranji bazen s sladko vodo v hotelu Diamant.

 

Prav lepo smo se imeli, se veliko družili, se pogovarjali in si izmenjavali izkušnje ter si pridobili nova prijateljstva oz. okrepili stara.

Osebno sem bila prvič s KK v Poreču, kamor se vračajo že vrsto let in toplo priporočam našim članom, ki se dosedaj še niso odločili za to, da se nam pridružijo naslednje leto.

 

Rozi Miklič

Še nekaj foto utrinkov iz Poreča


Šola zdravega življenja, Šmarješke Toplice, 14.–21.3.2019

Člani KKL smo se v času od 14. do 21. marca 2019 udeležili obnovitvene rehabilitacije koronarnih  bolnikov, ki jo za skupine koronarnih društev organizirajo Terme Krka v Šmarjeških Toplicah. Njihov program temelji na skupinskih terapijah, prilagojenih zmogljivosti posameznikov, in vsebuje gibalne dejavnosti, izobraževanje, druženje udeležencev, izmenjavo izkušenj, kulturne prireditve, družabne dejavnosti in izlete. Tako so organizatorji športnih aktivnosti in fizioterapevti za našo skupino v okviru zdraviliške dejavnosti vodili jutranjo telovadbo v bazenu, nato telovadbo v telovadnici, za manj zmogljive pa tudi telovadbo na stolih. V dopoldanskem času so se naši člani udeleževali tudi nordijske hoje. Ves dan so imeli neomejen vstop v bazene in možnost telovadbe v prostoru za fitnes, če telovadna orodja niso bila zasedena za rehabilitacijo drugih bolnikov. Vse vodene dejavnosti so bile vključene v ceno aranžmaja, ki smo ga lahko plačali v več obrokih, prav tako tudi avtobusni prevoz v obe smeri.

 

O vseh teh dejavnostih nas je že na vožnji v Šmarješke Toplice seznanila ga. Marija Urbančič, ki se je v imenu KKL z vodstvom toplic dogovarjala o terminu našega obiska, o rezervaciji sob, avtobusnem prevozu, predavanjih in delavnicah, ugodnih masažah in kopelih in drugem.

 

Ko smo prispeli v hotel, nas je sprejel dolgoletni vodja hotelskega programa in prijatelj Brane Bon in nas seznanil s podrobnim potekom dejavnosti po dnevih. Tako je ob kozarčku dobrodošlice začelo potekati naše bivanje v Šmarjeških Toplicah.

 

Lepo vreme, razen dveh hladnejših deževnih in sneženih dni, je bilo primerno tako za nordijsko hojo kot za sprehode po že pomladno prebujajoči se naravi, kar smo v velikem številu izkoristili in uživali ob pogledu na dolenjske griče in gručaste vasi na njihovih pobočjih ali na ravnicah pod njimi. Tudi plavanje v zunanjem bazenu je bilo zelo prijetno in nobenemu od kopalcev ni škodovalo.

 

Pestro je bilo tudi kulturno in družabno dogajanje. Že drugega dne našega bivanja smo si v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu ogledali zanimivo predstavo Mazohistka avtorice Katje Perat in v režiji Nejca Gazvode o življenju ženske, njenih čustvenih in bivanjskih stiskah, njenem boju za srečo, razumljenost. V velikem številu smo se udeležili tudi izleta v Mirno peč, v Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Kustosinja nam je predstavila Slakovo življenje in njegovo delo, ogledali smo si fotografije posameznih obdobij delovanja njegovega ansambla, njegove harmonike, plošče in druge predmete iz njegove zapuščine. V nekaj kilometrov oddaljeni spominski hiši, posvečeni Tonetu Pavčku, pa smo pozorno prisluhnili zelo dobri predstavitvi dela in mladostnih dni pesnika, podprti s filmom, v katerem je pesnik z recitiranjem svojih pesmi predstavil sebe, svoje starše, mladostne spomine na šolanje in kasnejšo družino. V muzeju, ki je bil v njegovem rojstnem kraju zgrajen na pobudo in s pomočjo sokrajanov, so razstavljeni še izvodi njegovih del in nekaj osebnih predmetov.

 

Poleg nekaterih drugih predavanj in delavnic je bilo zelo dobrodošlo predavanje o zdravi prehrani, predstavil se nam je tudi novi zdraviliški zdravnik – kardiolog  in odgovoril na vrsto naših vprašanj, prijazno pa nas je nagovorila tudi direktorica hotela.

Sedem dni je kar prehitro minilo in zadnji večer smo se v prijetnem razpoloženju in ob torti, s katero so nas pogostili v hotelu, zahvalili animatorju Branetu, še posebno pa naši članici Mariji Urbančič, ki je s svojimi predlogi in prizadevanjem zelo pripomogla k pripravi in izvedbi programa, s katerim smo bili po mnenju večine vsi zelo zadovoljni. Prav tako smo bili zadovoljni z zdravo in okusno, domiselno pripravljeno hrano in prijaznim osebjem, za kar smo se mu še posebej zahvalili. Dnevi, ki smo jih preživeli skupaj, so nas še bolj povezali.

 

Udeleženci Šole zdravega življenja

 


Šola zdravega življenja, Radenci 2018

Koronarni klub Ljubljana je v novembru 2018 prvič organiziral nekajdnevno obnovitveno rehabilitacijo v Zdravilišču Radenci.

V času bivanja smo vsak dan imeli na voljo voden krajši ali daljši pohod po okolici, neomejeno kopanje v bazenih zdravilišča, pitje mineralne vode iz izvira, predavanje na temo bolezni srca, martinovanje in podobno. Druženje je bilo zelo prijetno in ob odhodu je bila večina udeležencev mnenja, da jim tak oddih koristi in da bodo prihodnje leto spet prišli.

Zapisala: Mira Bratovšek

Fotografije: Vlado Zupan


Z izleta v Goriška brda

Lepo sončno soboto, 2. junija smo se klubovci v skoraj polnem avtobusu odpeljali proti Primorski in  naprej  proti Italiji do Vidma (Udine), središča Furlanije. Ker so ravno tisti dan Italijani praznovali  72. obletnico Republike ter so na ulicah in na glavnem trgu potekale različne proslave, smo si mesto ogledali bolj na kratko, nato pa smo skozi mehko in sveže zeleno pokrajino krenili proti Sloveniji in Goriškim Brdom. Ustavili smo se v Šmartnem, slikovitem naselju, nekoč obrambni utrdbi, ki je danes lepo obnovljeno naselje in kulturni spomenik. Ogledali smo si največjo cerkev v Brdih, posvečeno sv.Martinu, z znamenitimi freskami  Toneta Kralja, nato se pomudili pri razglednem stolpu v vasi Gonjače, kjer nas je na turistični domačiji čakalo pozno kosilo. Lepo druženje  in zanimiv izlet.


Tekst in foto: Julka Vahen


Vadba v KKL