Zadnja leta smo morali zaradi ‘korona-ukrepov’ opustiti Šolo zdravega življenja v Šmarjeških Toplicah. Letos se je epidemiološko stanje izboljšalo in tako smo člani Koronarnega kluba Ljubljana preživeli sedem prelepih dni v tem zanimivem kraju.


Imeli smo organiziran avtobusni prevoz, nekateri so prišli z osebnim avtomobilom, vseh 33 pa se nas je zbralo ob 14. uri v hotelu. Pričakala nas je njihova animatorka Simona Vidic in nas seznanila z možnimi aktivnostmi ter planiranimi predavanji. Po pozdravni kapljici smo šli na ogled zdravilišča in se nato namestili v sobe. Imeli smo polpenzion z možnostjo izbire kosila ali večerje. Hrana je bila dobra. V skupnih prostorih hotela smo nosili maske in skrbeli za ustrezno medsebojno razdaljo.


Vreme je bilo vseh sedem dni lepo, ob občasnem in ne prehudem vetru. Noči so bile zelo mrzle, kar pa nas ni motilo, saj smo bili na toplem.


Z nami je bila tudi vaditeljica Tina. S svojo odločno in prisrčno naravo je skrbela za naše dobro fizično in psihično počutje. Člane KKL je razdelila v dve vadbeni skupini. Že prvi dan, v nedeljo popoldne, smo začeli s telovadbo in smo potem telovadili vsak dan dvakrat. Tinina prisotnost in organizirane aktivnosti so veliko prispevale k povezanosti članov in dobremu vzdušju. Za njeno delo se ji iskreno zahvaljujemo!

Vsako dopoldne smo se zbrali pred hotelom in se odpravili na nordijsko hojo. Šli smo na sprehod po parku okrog hotela, se povzpeli do ruševin gradu Štrlek, obiskali smo Šmarjeto, Otočec, naravne toplice Klevevž, Vinji vrh in naš največji rečni otok Tržič na Krki. Poti so nas vodile po prelepih dolenjskih travnikih, gozdičkih in gričih s cerkvicami. Spoznavali smo tudi zgodovino teh krajev.


Zjutraj smo se radi udeleževali hidro gimnastike, popoldne ali zvečer pa plavali v zunanjem in notranjih bazenih.

Večere smo preživljali večinoma v avli hotela, kjer smo poslušali glasbo. Pri igranju tombole smo dobili prvo in tretjo nagrado, pri družabnem kvizu pa pohvalo.


V torek popoldne nas je obiskala predsednica kluba Petra Simpson Grom. Pogovarjali smo se o našem počutju, pomenu Šole zdravega življenja in tudi o načrtih kluba v prihodnje. Udeleženci so bili mnenja, da je tako druženje pomembno in da pripomore k boljšemu splošnemu počutju članov, tudi dolgoročno.


V nadaljevanju nam je medicinska sestra predavala o aterosklerozi, vzrokih zanjo, o poteku bolezni in zdravljenju. Drugi del predavanja je imel vodja zdravstvene službe v Termah kardiolog dr. Ante Višić, ki je rad odgovarjal na naša vprašanja. V sredo popoldne pa smo z zanimanjem poslušali dipl. svetovalko za prehrano Janjo Strašek.


Vabimo vas, da se nam pridružite tudi v naslednjih Šolah zdravega življenja, saj se trudimo biti prijetna družba vseh članov KKL, ki skrbimo za svoje zdravje s primerno vadbo in zdravim načinom življenja.


Ana in Mira