PRIJETEN IN ZANIMIV IZLET

 

V soboto, 22. junija 2024 je Koronarni klub Ljubljana (KKL) priredil izlet, ki je veljal tudi za srečanje ob koncu leta. Izlet, ki ga je organizirala članica kluba Vilma Marolt, lahko označimo kot  zanimiv in zelo prijeten, skratka dober.

 

Najprej smo si ogledali Loški muzej, ki ima svoje prostore v več nadstropjih  Škofjeloškega  gradu. Tu smo si ob izjemno kakovostnem vodenju domače vodičke lahko ogledali zanimive  predstavitve. Loški muzej je muzej splošnega tipa z obsežno zgodovinsko, arheološko, kulturno-zgodovinsko, etnološko, umetnostno in prirodoslovno zbirko, ki nam odkriva bogastvo škofjeloškega območja. Druga postaja na izletu je bila Dvorec Visoko, ki velja za Tavčarjevo domačijo, saj je v njej živel slovenski pisatelj, znan tudi kot ljubljanski župan. Seveda nam je tu že omenjena vodička povedala veliko zanimivega o življenju in delu Ivana Tavčarja in njegove, v javnosti tudi dobro poznane soproge, Franje. Sledilo je kosilo v gostilni v Poljanah, ki je bilo izjemno obilno, tako da verjetno nihče ni mogel pojesti vsega, kar so nam ponudili.

Zadnja postaja je bil Vrh Svetih Treh kraljev, na katerega smo se povzpeli (pripeljali z avtobusom čisto na vrh), potem ko smo se peljali skozi zanimiv industrijski kraj Žiri (znan posebno po tovarni čevljev Alpina). Vrh  Svetih Treh kraljev je visok 884 m in je zanimiv po tem, da omogoča izjemno dober razgled na vse slovenske gore in še več. Na vrhu je cerkev in pokopališče; privlačen je tudi zaradi ravne travnate površine, primerne za družinske piknike.

Posebnost zadnjega dela poti  je bila tudi, da je vlogo vodičke prevzela sama organizatorka Vilma. To je imelo posebno vrednost, ker je Vilma domačinka, doma iz Rovt nad Logatcem. Tako je kraje, skozi katere smo se peljali, razlagala s svojimi izkušnjami in iz vsake izrečene besede se je čutilo, kako dobro pozna to območje.

 

Vsem, ki tokrat niste bili z nami, je lahko žal.

 

Izlet, o katerem pišem, je zgled, kako dobro so izbrani in organizirani izleti KKL. Za to gre še posebej pohvala Vilmi za zelo dobro pripravo, saj izbira zanimive kraje in za njihovo predstavitev pridobi najboljše vodičke in vodiče.

 

Zoran Jelenc